Indoor Advertising? Simplu. Eficient. Flexibil – BizCity

Articol de Eduard Petrescu, managing director Invent Media | 31 Martie 2009

Este suficient sa apesi un buton pentru a intrerupe o reclama ce ruleaza la televizor sau pe ecranul monitorului, o reclama online. Daca e sa vorbim despre reclama in presa scrisa, aici lucrurile stau si mai simplu pentru ca efectiv dai pagina, iar de multe ori 3.000-4.000 de euro o pagina de reclama intr-o publicatie – care sa presupunem ca sta in campul vizual al cititorului pret de 3 secunde – este un cost cam mare raportat la acelasi numar de persoane atinse. Bineinteles, publicitatea indoor poate fi folosita intr-un mix de comunicare; nu se exclud celelalte medii, insa tendinta la nivel mondial este ca eficienta unui mediu sa primeze, iar daca si costurile sunt acceptabile sau mai mici decat mediile clasice este perfect.

Nu intamplator, in China, o tara in care indoor advertising-ul este mult mai dezvoltat decat in Europa de Vest, se cheltuiesc peste 120 de milioane de euro anual in acest scop. Mai mult decat atat, China a devenit de ceva ani tara cu exporturi masive de suporturi publicitare pentru pietele de publicitate indoor si outdoor din Europa, America. Majoritatea tv-screen-urilor outdoor care au impanzit Romania sunt importate din China.

Fara indoiala ca nu din intamplare internetul are crestere semnificativa, in vreme ce alte medii precum presa scad in venituri; trebuie sa existe un echilibru intre ce se percepe si ce se ofera, iar criza se pare ca scoate in evidenta tot mai mult dezechilibrul care a existat.

Am avut multe discutii cu persoane din companii carora le explicam de ce este eficienta o campanie indoor advertising (aici avand in vedere publicitatea in lift sau publicitatea in spatii intens traficate din cladiri de birouri si blocuri rezidentiale), deseori primind argument ca presa se adreseaza la mii, zeci de mii de cititori care vad o anume reclama. Am plecat de la o comparatie simpla, si anume costul unei pagini de reclama intr-o revista sau un cotidian de tiraj mare – cost care poate ajunge undeva intre 3.000 si 5.000 de euro; practic intr-o revista lunara, sa zicem, de banii acestia captezi atentia unui cititor pret de 3-4 secunde, cat priveste reclama, si apoi da pagina, iar o revista lunara este citita sau doar rasfoita o data.

Daca o revista are un tiraj de 20.000 de exemplare, iar cititori, sa spunem, undeva la 50.000 este comparabil, prin urmare, cu o campanie pe indoor derulata pe 20 de cladiri de birouri, timp de o luna, unde pretul unei astfel de
campanii nu depaseste 4000 de euro. Diferenta consta in faptul ca atat vizitatorii cat si angajatii firmelor rezidente din cladirile respective vad in medie de 4 ori pe zi, timp de o luna, intre 10 si 30 de secunde, mesajul publicitar. O alta diferenta, zic eu importanta, ar fi ca daca in alte medii precum presa, tv etc., o persoana de cele mai multe ori cauta sa evite calupul publicitar in indoor, atunci cand astepti liftul sau esti in lift sau in spatii de asteptare cauti sa ai o preocupare, cauti ceva de citit. Acesta este si motivul pentru care rata de memorare a unui mesaj pe indoor este de peste 90% sau persoanele care vad o reclama pot numi, fara o lista ajutatoare, brandul respectiv si mai mult de 80% din informatia citita. Repetitivitatea si lipsa altor reclame sau factori care sa distraga atentia sunt alte 2 elemente care consolideaza in mintea oamenilor un mesaj publicitar.

Acestea ar fi cateva dintre diferentele importante dintre mediul de indoor advertising si publicitate in lift fata de celelalte tipuri de modalitati publicitare. Despre tipurile de cladiri, modalitati clare de masurare a impactului unei campanii de indoor advertising, precum si despre tendintele internationale vom vorbi intr-un material viitor.