FMCG-ul trece pe prima pozitie in top categorii advertiseri indoor – Business Standard

FMCG-ul trece pe prima pozitie in top categorii advertiseri indoor
23 iulie 2009 de Antonia Tucheac

Companiile producatoare de bunuri de larg consum au condus detasat in ceea ce priveste investitiile in publicitatea indoor, in conditiile in care, anul trecut, erau pe locul al treilea, dupa domeniile bancar si auto. Prezenta acestora cu reclama pe suporturile indoor nu a fost insa suficienta pentru a sustine o crestere notabila a pietei.

Astfel, cei mai multi specialisti din domeniu afirma ca, in primele sase luni ale acestui an, indoorul a inregistrat o scadere de aproximativ 30%, in comparatie cu primul semestru al anului trecut. Daca, la capitolul cresteri, FMCG-ul este, clar, lider in ceea ce priveste scaderile, sectoarele imobiliar si auto sunt cap de lista.

“Clientii care au abordat cu preponderenta mediul indoor, in acest an, sunt cei din FMCG, bancar si telefonie. In locatiile de tip mall si hipermarket, indoorul a pierdut clienti din domeniul auto”, spune Monica Manea, COO SPM Indoor Division.

Parerea acesteia este sustinuta si de Eduard Petrescu, managing director Invent Media. “Sunt doua categorii care au scaderi semnificative in comunicare indoor, si anume sectorul imobiliar si cel auto. Clar, cea mai castigata categorie o reprezinta FMCG-ul, care are resurse sa profite de iesirea de pe indoor sau outdoor a companiilor din auto, imobiliar, sectoare care, anul trecut, acopereau 30-40% din retele”, a explicat acesta.

Primele sase luni din acest an au adus pentru piata de publicitate indoor si o scadere a costurilor pentru o campanie care se cifreaza, potrivit reprezentantilor din domeniu, intre 15% si 25%. “Comparativ cu 2008, costurile unei campanii indoor pentru furnizori au crescut cu 10-15%, iar cele ale clientilor au scazut cu 15-25%”, a declarat Razvan Marincoi, marketing manager Brand Management, in timp ce Gabriel Faflei considera ca scaderea costurilor este de circa 25-30%.

“Costurile unei campanii indoor variaza intre 5.000 de euro si 200.000 de euro, in functie de perioada campaniei si de suporturile al ese”, a explicat Monica Manea. Si Eduard Petrescu spune ca o campanie desfasurata in 40 de cladiri de birouri, timp de o luna, nu depaseste, ca valoare la rate card, 7.000 de euro, suma ce face ca mesajul sa ajunga la aproximativ 200.000 de persoane. In ceea ce priveste evolutia din a doua jumatate a anului, Gabriel Faflei, general manager Monopoly Media, considera ca va fi una superioara celei din primul semestru. “Este un an electoral si, de asemenea, vin sarbatorile de iarna. Mai greu va fi inceputul lui 2010”, a declarat acesta.

Piata de publicitate indoor a fost estimata in 2008 la circa 6-6,5 mil. euro. Printre jucatorii care activeaza in domeniu se numara Monopoly Media, Indoor Media, Invent Media, Brand Management, SPM Indoor Division, Oops Media si altii.