Shopping de media eficient pe timp de criza – BizCity

Shopping de media eficient pe timp de criza

Eduard Petrescu, Managing Director Invent Media

Peste tot auzim de criza. In fiecare zi cate ceva. Perioada este analizata din multiple perspective in toate mass media. Date fiind consecintele si oamenii au ajuns sa vorbeasca indelung despre criza si ale sale efecte.

In acest context, companiile gestioneaza cu deosebita grija bugetele fapt ce duce si la restrangerea achizitiei de spatii pe anumite media. Orice companie ar trebui sa se gandeasca intai la ea si la modul in care poate obtine mai multa vizibilitate cu un buget echilibrat. Astfel se ajunge la shopping de media pe timp de criza.

Exista insa si solutii pentru aceasta situatie. O alternativa importanta este publicitatea indoor. O piata in ascensiune, care s-a maturizat deja, o piata complexa si care ofera mai multe modalitati de castigare notorietate, promovare a produselor sau serviciilor companiei – aceasta este zona publicitatii indoor. Daca se realizeaza un mix foarte bun si se aleg campanii si locuri potrivite pentru afise, ROI-ul poate fi unul excelent. Aici conteaza foarte mult si agentia cu care se lucreaza dar si persoana din cadrul companiei care coordoneaza campania (si care poate realiza chiar ea achizitia de media pe anumite proiecte speciale).

Sa luam spre exemplu piata publicitatii in lift. Aceasta se remarca prin existenta catorva jucatori importanti si prin bogata oferta a lor: spatii diverse grupate pe categorii relevante si acoperire nationala. Mai mult trebuie luate in calcul si numeroasele avantaje de care se bucura acest mediu. Unul dintre acestea consta in impactul mare pe care il poate avea un print asupra unei persoane, nefiind aglomerarea de suporturi de pe outdoor sau multitudinea de canale tv pe care le tot invarti din telecomanda. Totodata se poate vorbi de captivitate daca vorbim de lift si repetativitate, aspect care nu face altceva decat sa fixeze cat mai bine un brand in mintea consumatorilor.

Feedbackul in multe cazuri este instant, spre exemplu in campanii derulate pe food delivery, turism, leisure sau promotii de diferite feluri, contactul dintre consumator si vanzator se petrece online sau la telefon cu printul in fata.

Importanta este constientizarea faptului ca o companie trebuie sa realizeze in continuare campanii – pentru mentinerea clientilor existenti si atragerea unora noi – si ca exista optiuni viabile care aduc reale beneficii cu un raport calitate-pret foarte bun.